Sievert

Infotaula d'unitatSievert

Modifica el valor a Wikidata
Tipusunitat derivada del SI amb nom especial, unitat derivada en UCUM i unit of dose equivalent (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Sistema d'unitatsUnitat derivada del SI
Unitat deEfecte sobre la salut de la radiació ionitzant
SímbolSv
EpònimRolf Maximilian Sievert
Conversions d'unitats
   Unitats base del SI   m²⋅s-2
   Energia absorbida per massa   Jkg-1
A unitats del SI1 Sv Modifica el valor a Wikidata

El sievert (Sv) és la unitat derivada del Sistema Internacional per mesurar la radiació absorbida per un organisme viu i els seus efectes,[1][2] Més concretament, és la unitat derivada del Sistema Internacional utilitzada per a mesurar una dosi equivalent, una dosi eficaç o un flux de dosi radioactiva (Sv/s, Sv/h o Sv/an), és a dir, per a avaluar quantitativament l'impacte biològic d'una exposició humana a radiacions ionitzants.[3]

El sievert no pot utilitzar-se per a quantificar l'exposició rebuda per animals de laboratori, i se substitueix pel gray, que mesura només l'aspecte físic de la radiació.

L'efecte de la radiació depèn primer de l'energia ionitzant rebuda físicament per cada unitat de massa. El sievert té la mateixa definició física que el gray, és un joule per quilogram. No obstant això, l'efecte específic d'aquesta energia es tradueix en dos coeficients, un que dona compte de l'eficàcia biològica de les diferents radiacions, i l'altre de l'impacte biològic de l'assoliment d'un òrgan determinat. Aquests dos factors de ponderació són magnituds sense dimensió.

Aquesta unitat té aquest nom en homenatge a Rolf Sievert, físic suec que va treballar en el mesurament de les dosis radioactives i en els efectes biològics de les radiacions.

Relació entre la dosi absorbida, la dosi equivalent i la dosi efectiva (ICRP)

El nom va ser adoptat el 1980, a la setzena Conferència General de Pesos i Mesures es va acordar la creació d'un nom especial per a la unitat derivada del joule per quilogram, que era la notació que s'havia utilitzat fins llavors. La justificació va ser el perill per a la salut humana derivat de possibles errors en la utilització de la notació joule per quilogram.[4]

  1. Hinwood, Barry G. A Textbook of Science for the Health Professions (en anglès). Nelson Thornes, 1997, p. 132. ISBN 0748733779. 
  2. «Lèxic». Commissariat à l'énergie atomique et aux énergies alternatives (CEA).
  3. «« Unitats amb noms especials »». Oficina Internacional de Pesos i Mesures.
  4. «El sistema internacional d'unitats (SI) 9a edició 2019» (PDF) (en francès) p. 29 i 64. BIMP. [Consulta: 23 maig 2021].

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search